Home Wedden op Gokken op wielrennen

Het wielerseizoen loopt van februari tot en met oktober waardoor gokken op wielrennen bijna het hele jaar mogelijk maakt. Waar voorheen alleen de grote rondes en klassiekers live op tv werden uitgezonden, is er nu bijna iedere week wel een koers live op tv. Dat maakt de sport wielrennen voor bookmakers steeds interessanter. Het aanbod om te wedden op wielrennen is de afgelopen jaren dan ook aanzienlijk gegroeid.

Wat is gokken op wielrennen?

Tijdens het wedden op wielrennen maak je een weddenschap op een wielerkoers. Dit kan een eendaagse klassieker zijn maar ook rondes van één of drie weken. Net als het WK wielrennen en de wegwedstrijd op de olympische spelen.

Tijdens het gokken op wielrennen zijn er twee soorten weddenschappen die het meest populair zijn. De match winner en outright markt. De match winner markt is een head to head (één tegen één) duel tussen renners onderling, wie de beste klassering heeft wint de weddenschap. De outright markt is welke renner uiteindelijk de koers of een bepaald eindklassement zal winnen.

Omdat er tegenwoordig zo veel live wielrennen op tv is, komt er steeds meer live gokken op wielrennen beschikbaar bij bookmakers. Je kan je indenken dat er tijdens een koers ontzettend veel kan gebeuren. Door live te wedden op wielrennen kun je inspelen op het wisselende koersverloop.

Hoe werkt gokken op wielrennen?

 1. Bookmaker selecteren en registreren

  Als je wil gokken op wielrennen moet je eerst naar de juiste bookmaker toe. Welke bookmaker het meeste en beste aanbod heeft voor wielrennen kan je vinden met de kieswijzer van Gokken.com. Als de juiste bookmaker gevonden is dan log je in, of registreer je jezelf.

 2. Selecteer wielrennen en plaats een weddenschap

  Eenmaal ingelogd kies je de sport wielrennen. Heb je de koers gevonden waar je op wil inzetten, dan moet je alleen nog de juiste markt en odd selecteren. Als je dat hebt gedaan dan is het een kwestie van je inzet bepalen en de weddenschap plaatsen.

 3. Resultaat

  Na het resultaat van de koers is duidelijk of je de juiste weddenschap afgesloten hebt. Bij een winnende weddenschap krijg je de inzet maal de odd uitgekeerd.

De beste Nederlandse bookmakers

Bet365

Degelijke bookmaker met Engelse roots!

Een familiebedrijf dat is uitgegroeid tot een grote bookmaker.. Met een bonus tot wel €100 aan wedkredieten. Lees meer

TOTO

Vroeger bij de sigarenboer, nu online bookmaker!

Waar je eerst naar de sigarenboer ging om in te zetten, kan dat nu vanuit je luie stoel bij online bookmaker Toto. Lees meer

Populaire koersen

De meest populaire koers om te gokken op wielrennen is de Tour de France. Dit is de koers met de meeste publiciteit en krijgt daardoor de meeste aandacht. De Tour de France wordt verreden tijdens de zomervakantie waardoor veel mensen tijd hebben om naar de koers te kijken. Het meeste prijzengeld valt te verdienen in de Tour de France, waardoor vaak de beste renners aan de start verschijnen.

Andere populaire koersen zijn de twee andere grote rondes (Vuelta en Giro) en de vijf monumenten in het wielrennen. De vijf monumenten zijn Milaan-Sanremo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en Ronde van Lombardije. Allemaal eendagskoersen waar de vorm van de dag een grote rol speelt.

Er zijn nog twee andere belangrijke koersen, de wegwedstrijd tijdens het WK wielrennen en de olympische spelen. Wielrennen is een olympische discipline en staat daardoor iedere vier jaar op de kalender. Het WK wielrennen is voor iedere renner speciaal omdat je een jaar lang de regenboogtrui mag dragen.

Soorten weddenschappen

Tijdens het wedden op wielrennen zijn er een aantal soorten weddenschappen populair. De meest bekende is welke renner uiteindelijk de koers gaat winnen, de outright markt. Alle populaire weddenschappen bij het gokken op wielrennen staan hieronder gegeven:

 • Outright | Voorspel wie er de koers zal winnen. Tijdens grote rondes zijn er ook Outright markten beschikbaar voor alle nevenklassementen (punten, berg, ploegen en jongeren).
 • Head to head | Wie heeft de beste klassering? Dit kan zijn voor een eendagskoers, etappe, maar ook binnen een klassement.
 • Klassering | Top 3, top 10 of top 20 zijn mogelijke vormen van klasseringen. Je kan inzetten of een renner wel of niet binnen deze klassering valt.
 • Stage wins Over/Under | Tijdens de grote ronden is het mogelijk om in te zetten hoeveel etappes een bepaalde renner zal winnen. Is dat meer (Over) of minder (Under) dan een bepaald aantal etappezeges.

Prematch & live

Voor de koers begint zijn alle genoemde soorten weddenschappen beschikbaar. In het geval van een meerdaagse ronde, zal de head to head markt voor de diverse klassementen niet meer beschikbaar zijn na de eerste etappe. Er zullen wel elke dag head to head odds beschikbaar komen voor de etappe.

Het live aanbod tijdens het wedden op wielrennen legt de nadruk op de outright markt. De zege in de etappe of de eindwinst van een koers. Met name tijdens ontsnappingen, waarbij de klassementsrenners het laten lopen, is deze markt erg populair. Steeds meer bookmakers bieden live head to head odds aan. De odds voor beide markten fluctueren naarmate het koersverloop.

Mobiel gokken op wielrennen

Het mobiel gokken op wielrennen is mogelijk via de mobiele site of via een speciale app van de bookmaker. Om in te kunnen zetten moet je inloggen. Mocht je geen account hebben dan is het zelfs mogelijk om via de mobiele site of app een account aan te maken. 

Wanneer je bent ingelogd zie je de sport sectie staan. In het sport gedeelte zie je dat de namen van de sporten zijn vervangen door icoontjes. Dit is om ruimte te besparen. Een mobiel scherm is natuurlijk vele malen kleiner dan een normaal beeldscherm. Wielrennen zal bij de meeste bookmakers niet meteen zichtbaar zijn op de mobiele site. Via de A-Z of alle sporten knop zie ja alle sporten staan en kan je wielrennen selecteren.

Tips

 • Volg het wielrennen | De manier om stomme fouten te vermijden tijdens het gokken op sport is de sport volgen, zo ook bij het wielrennen. Weet wat de doelen zijn van bepaalde wielrenners. Renners werken vaak toe naar een bepaalde koers waar ze extra goed willen presteren. Hoe sterk is de ploeg van de renner? Hoe staat het met de vorm van de renner? Allemaal aspecten die je te weten komt als je het wielrennen volgt, en de kans op een foute weddenschap verkleinen. 
 • De beste wint niet altijd | Wielrennen is één van de weinige sporten waar de beste lang niet altijd wint. Denk hierbij aan ploegenspel wanneer een kopgroep van drie renners bestaat uit twee renners van dezelfde ploeg. 
 • Valpartijen | Het is een sport waarin veel wordt gevallen. Houdt hier rekening mee. Er zijn renners die altijd op de grond liggen terwijl andere de dans altijd ontspringen. Dat is geen toeval. Handigheid op de fiets is van groot belang. Je neemt meer risico door in te zetten op renners die regelmatig vallen en zelden een koers uitrijden.

Speciale regels

Wanneer je een head to head weddenschap plaatst bij het wedden op wielrennen kan het zijn dat één van de twee renners niet over de finish komt. Niet alleen valpartijen kunnen een oorzaak zijn dat een renner afstapt. Ziek worden tijdens een ronde kan iedere renner overkomen. De inspanningen zijn gigantisch en vragen veel van een lichaam.

Wanneer een renner uit je head to head weddenschap niet over de finish komt, dan hoeft de andere renner alleen maar over de finish te komen om de head to head te winnen. Heb je ingezet op de afgestapte renner, dan verlies je de weddenschap. Stappen beide renners af uit een head to head, dan kan een bookmaker dit verschillend afhandelen. 

Bij de meerderheid van de bookmakers zal je de inleg van de weddenschap terug krijgen. De weddenschap wordt verwerkt als een void (geannuleerd). Er zijn bookmakers die, wanneer beide renners uit de head to head uitstappen, de weddenschap toch als verloren beschouwen. Dit staat in de huisregels (terms & conditions) van de bookmaker.

Veelgestelde vragen over gokken op wielrennen

Wat is de beste bookmaker om te gokken op wielrennen?

Dat is afhankelijk van je voorkeur. Wil je meer inzetten op de outright markten of ga je voor de head to head markt. Via de kieswijzer van Gokken.com kom je achter welke bookmaker voor jou het beste is om te gokken op wielrennen.

Wat als een renner afstapt door een val in de neutralisatie?

Het maakt voor de bookmaker niet uit waar de renner valt. Als hij niet over de finish komt, om welke reden dan ook, zal de bookmaker hem als verliezende renner noteren.

Welke soort weddenschappen zijn het populairst bij het gokken op wielrennen?

Dat zijn de head to head (één tegen één) en outright weddenschappen. Het zijn de meest logische weddenschappen om te gokken op wielrennen.