Home Wedden op Gokken op voetbal

Gokken op voetbal

Gokken op voetbal is de populairste manier van gokken op sport. Dit is niet zo opmerkelijk, aangezien voetbal de volkssport nummer één is in Nederland. De grote populariteit van deze sport is ook terug te zien bij de bookmakers. Elke week zijn er duizenden verschillende weddenschappen waar je een inzet op kunt plaatsen. Vooral bij de grote competities en toernooien is het aanbod enorm.

Wat is gokken op voetbal?

Voetbal is een sport dat over de hele wereld gespeeld wordt, en elk land heeft zijn eigen nationale competitie. Massaal kijken we vol spanning naar de wedstrijden, in de hoop dat je favoriete team wint. Gokken op voetbal kan het alleen nog maar spannender maken dan dat het al is. Wat je doet is inzetten op een mogelijke uitkomst van de wedstrijden. Je kan een weddenschap plaatsen op de uitkomst na het eindsignaal, maar ook op specifieke dingen die in de wedstrijd kunnen gebeuren. 

Over het algemeen plaatsen de meeste mensen tijdens het gokken op voetbal een weddenschap op welk team de wedstrijd gaat winnen. Dit wordt ook wel de match winner markt genoemd. Voor zo’n beetje iedere wedstrijd is deze weddenschap wel mogelijk. Verder is het zo dat hoe meer informatie er beschikbaar is voor de bookmaker, des te groter zal het aanbod zijn. Daarom zul je bij grotere competities en toernooien meer markten tegenkomen.

Hoe werkt gokken op voetbal?

 1. Zoek een bookmaker en maak een account aan

  Om te gokken op voetbal is het eerst noodzakelijk dat je een geschikte bookmaker vindt. Met de kieswijzer van Gokken.com kan je gemakkelijk en snel de bookmaker vinden die het beste bij jou past. Vervolgens kan je hier een persoonlijk account aanmaken.

 2. Selecteer voetbal en plaats een weddenschap

  Eenmaal ingelogd bij een van de aanbevolen bookmakers ga je naar voetbal. Heb je dit gevonden dan is het vervolgens aan jou binnen welke competitie of eventueel toernooi je een markt kiest. Ga je voor een match winner, doelpuntenmaker of kies je toch liever voor een over/under weddenschap?

  Selecteer vervolgens de odd en bepaal hoeveel je wil inzetten op de gekozen weddenschap.

 3. Resultaat

  Als je de inzet hebt geplaatst kan je vol verwachting de wedstrijd volgen. Dit maakt het extra spannend. Wist je uiteindelijk de juiste uitkomst te voorspellen, dan krijg je de inzet vermenigvuldigd met de odd uitbetaald. 

Populaire competities en toernooien

In de voetbalwereld spreekt men wel eens van de ‘Big five’. Hiermee worden de vijf grootste competities bedoeld, dit zijn de Premier League, Bundesliga, La Liga, Serie A en Ligue 1. Deze competities zijn ook populair om te gokken op voetbal. Voor de bookmakers is hier veel informatie over te vinden, waardoor ze ook meer markten en weddenschappen aanbieden. Daarnaast is de aandacht in de media voor deze competities enorm en kan je de wedstrijden extra goed volgen. 

Naast de reguliere competities zijn er een aantal toernooien die erg populair zijn. Je hebt de Europese toernooien waar clubs in teamverband aan meedoen. Hierbij moet je voornamelijk denken aan de Champions League en Europa League. Vervolgens heb je ook nog de toernooien waar je als voetballand aan deelneemt, mits je als land je daarvoor plaatst. Dan hebben we het natuurlijk over het EK en WK. 

In Nederland zijn de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie competities waarbij mensen regelmatig gokken op voetbal. Dit zijn leuke competities om een weddenschap op te plaatsen omdat er regelmatig verrassende uitslagen zijn. Bookmakers besteden dan ook veel aandacht aan de Nederlandse competities.

Soorten weddenschappen

 • 1X2 | Dit is de meest voorkomende en waarschijnlijk ook de meest eenvoudige manier van gokken op voetbal. Voorspel welk team de wedstrijd zal winnen. Als je denkt dat de thuisploeg gaat winnen vul je een 1 in. Anderzijds houdt een 2 in dat je verwacht dat het uitspelende team gaat winnen. Wanneer je denkt dat geen van beide teams zal winnen, dan kan je gaan voor X. Oftewel een gelijkspel.   
 • Both teams to score y/n | Voorspel of beide teams een doelpunt gaan maken tijdens de wedstrijd. 
 • Over/Under | Bij deze weddenschappen gaat het erom hoe vaak iets gebeurd tijdens een wedstrijd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan corners, gele kaarten of doelpunten. Je voorspelt dus of iets meer of minder vaak voorkomt dan dat de weddenschap aangeeft.  
 • Asian Handicap | Voorspel welk team er gaat winnen, maar dan met een virtuele voorsprong voor één van de twee teams. Wanneer je op een asian handicap een weddenschap plaatst, is de mogelijkheid van een gelijkspel uitgesloten. In die situatie krijgt de speler zijn geld terug. Denk je dat een bepaald team zo veel beter is dat ze met twee doelpunten verschil gaan winnen, dan kan je ze op een virtuele achterstand zetten met de -1 handicap. Hierdoor neem je iets meer risico, maar de odd wordt er wel aantrekkelijker door.
 • Goalscores | Je voorspelt welke speler er gaat scoren in een wedstrijd. Hierbij kan je ook kiezen hoe vaak. 
 • Correct score | Dit is misschien wel een van de meest gestelde vragen rondom een voetbalwedstrijd. ‘Hoeveel denk jij dat het gaat worden vandaag?’ Met de correct score weddenschap probeer je de exacte uitslag van een wedstrijd te voorspellen. 

Prematch & live

Prematch zijn er bij gokken op voetbal meer dan honderd markten beschikbaar. Enkelvoudige  of combinaties van bepaalde markten, dit worden ook wel parlays genoemd. Een voorbeeld daarvan is dat de 1×2 gecombineerd wordt met total goals over/under. Echter moet je er wel rekening mee houden dat parlays alleen prematch beschikbaar zijn.  

In sommige gevallen kan je bij gokken op voetbal een weddenschap dus alleen maar prematch afsluiten. Daarentegen blijven er nog tal van mogelijkheden over die je ook live kunt spelen. Tevens komen hier tijdens de wedstrijd nog nieuwe markten bij. Zo kan je bijvoorbeeld per kwartier of helft speciale weddenschappen afsluiten. Denk hierbij onder andere aan het feit of er gescoord wordt of niet in een bepaalde tijdzone.

Mobiel gokken op voetbal

Door de technologie is het tegenwoordig mogelijk om via je mobiel of tablet te gokken op voetbal. Bookmakers maken het op die manier nog eenvoudiger om snel een weddenschap te plaatsen. Ga naar de mobiele site, of in sommige gevallen zelfs een eigen app, en log in met je bestaande account. Mocht je deze nog niet hebben dan kun je dit alsnog gemakkelijk aanmaken via de mobiele website of app.

Tips

 • Verdiep je in voetbal | Voordat je wil gaan gokken op voetbal is het verstandig om je te verdiepen in het laatste nieuws. Zijn er spelers geblesseerd, wat is het belang van de wedstrijd, hoe is het weer of is een bepaald team in vorm of juist niet? Dit zijn een aantal factoren die van belang kunnen zijn voor de uitkomst van een voetbalwedstrijd. 
 • Kies een team of competitie om te  volgen | Er is tegenwoordig zoveel media aandacht dat er heel veel informatie beschikbaar is over voetbal. Maak het je zelf makkelijker door je te focussen op een specifiek team of competitie. Het in namelijk onmogelijk om vanuit het niets alle ins en outs van alle teams te weten. 
 • Accepteer een verkeerde voorspelling | Ondanks dat je goed voorbereid bent, is het nog altijd mogelijk om een verkeerde voorspelling te maken. Tijdens een wedstrijd zijn er factoren die plots kunnen veranderen of een speler die geblesseerd raakt. Hierop heb je helaas geen invloed, accepteer dit en ga geen domme dingen doen om je inzet terug te verdienen.

Speciale regels

Bij gokken op voetbal moet je er rekening mee houden dat een weddenschap alleen geldig is voor de reguliere speeltijd. Dit wel zeggen de 90 minuten speeltijd plus eventuele blessuretijd die toegekend wordt. Als er een bij een wedstrijd een verlenging wordt gespeeld, dan telt alles wat daarin gebeurd niet mee voor de uitkomst. 

Het kan ook voorkomen dat de 90 minuten niet worden uitgespeeld doordat de wedstrijd gestaakt wordt. In dit geval is het per bookmaker verschillend wat er wordt gedaan met de weddenschappen op deze wedstrijd. Bij de meesten is het zo dat als het restant van de wedstrijd niet binnen een bepaalde tijd alsnog is uitgespeeld je de inzet terug. Uitzondering hierbij is wanneer er meer dan 80 minuten gespeeld zijn, dan wordt over het algemeen de weddenschap als geldig verklaard.

Veelgestelde vragen over gokken op voetbal

Wat is de beste bookmaker om te gokken op voetbal?

Dit kan voor iedereen persoonlijk zijn. Iedere bookmaker biedt zijn eigen markten aan. Om erachter te komen welke bookmaker het beste bij jou past kan je gebruik maken van onze kieswijzer.

Telt een eventuele verlening mee tijdens mijn weddenschap?

Nee, de verlening telt niet mee voor uitkomst van jou weddenschap. Tijdens gokken op voetbal telt alleen de reguliere speeltijd. Dit betekent de 90 minuten plus blessuretijd.

Kan ik mobiel gokken op voetbal?

Ja, mobiel gokken op voetbal is absoluut mogelijk. Bookmakers proberen het op deze manier zo makkelijk mogelijk te maken voor een speler om een weddenschap te plaatsen.

Als ik heb ingezet op goalscorer, maar de speler valt na een paar minuten geblesseerd uit. Wat gebeurt er dan?

Zodra de speler ook maar één seconde heeft deelgenomen aan de wedstrijd zal de weddenschap blijven staan. In dit geval heb je dus heel veel pech.

Wat als het een gelijkspel is nadat de -1 handicap is toegepast?

Als dit het geval is bij Asian handicap dan krijg je je inzet terug. Bij Europian handicap is dit een ander verhaal. Daar heb je mogelijkheid om in te zetten op een gelijkspel nadat er een -1 handicap is toegepast.