Home Wedden op Gokken op politiek

Het is iets waar je misschien niet helemaal aan zou denken maar gokken op politiek is bij heel veel bookmakers mogelijk. Wanneer er grote politieke verkiezingen zijn spelen bookmakers hier op in door allerlei markten aan te bieden. Denk hierbij aan Outright en Over/Under markten.

Wat is gokken op politiek?

Gokken op politiek is het plaatsen van een weddenschap op een uitkomst die gerelateerd is aan een verkiezing of andere vorm van politiek. Als voorbeeld voor de Nederlandse politiek zijn er de tweede kamer verkiezingen. Dan kan je inzetten op welke partij bijvoorbeeld de verkiezingen zal winnen.

Maar niet alleen landelijk verkiezingen krijgen de aandacht van bookmakers. Je kan ook inzetten op de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Of wanneer er grote Europese verkiezingen zijn staan er ook odds online.

Hoe werkt gokken op politiek?

 1. Bookmaker selecteren en registreren

  Om te gokken op politiek ga je naar de juiste bookmaker. Wil je weten welke bookmaker het beste aanbod heeft voor politiek? Gebruik dan de kieswijzer van Gokken.com. Daarna log je in, of registreer je jezelf.

 2. Selecteer politiek en plaats een weddenschap

  Eenmaal ingelogd ga je naar de sport politiek. Selecteer het land en de verkiezing waar je een weddenschap op wilt plaatsen. Selecteer vervolgens de markt, bepaal je inzet en plaats je weddenschap.

 3. Resultaat

  Nu is het wachten op het resultaat van de verkiezingen. Het is extra spannend om de uitslagen nu live op tv te volgen. Was je voorspelling goed? Dan krijg je de inzet maal de odd uitgekeerd.

Populaire verkiezingen

De landelijke verkiezingen zijn erg populair. Net als de verkiezingen in de grote landen als het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten kun je naast de algehele winst van de verkiezingen ook inzetten wat het resultaat per staat zal zijn.

Europese referenda zijn ook manieren om te gokken op politiek. De meest bekende vorm in het verleden is de Brexit. In de toekomst zullen er ongetwijfeld meer referenda komen waar bookmakers op inspelen.

Soorten weddenschappen

Het is vanzelfsprekend dat het bij gokken op politiek vooral gaat om de hoeveelheid stemmen/zetels. De Over/Under markt is hierdoor de meest populaire markt naast de Outright markt. Hieronder een overzicht van de meest populaire weddenschappen:

 • Total Votes/Seats Over/Under | Hoeveel stemmen/zetels zal een partij halen? Is da hoger (Over) of lager (Under) dan een bepaald aantal?
 • Outrights | Welke partij zal de verkiezingen winnen?

Prematch & live

Met name tijdens het live wedden is het mogelijk om te blijven inzetten op de Outrights markt. Zeker met de verkiezingen in de Verenigde Staten, waar per staat de uitslag naar voren komt. Hierdoor zijn er flink wat schommelingen in de odds mogelijk, zeker wanneer een uitslag anders is dan verwacht.

Mobiel gokken op politiek

Ondanks dat politiek niet echt een sport is, blijft het mogelijk om via je mobiel te gokken op politiek. Of je nu via de mobiele site of de app van de bookmaker wilt inzetten, het kan beide eenvoudig en simpel. Inloggen doe je met je bestaande account en via de A-Z (alle sporten) knop kom je vanzelf politiek tegen in de lijst.

Tips

 • Speel niet in op emoties | Dat je zelf een politieke voorkeur voor een partij hebt wil niet zeggen dat deze ook de verkiezing zal winnen. Je moet altijd objectief naar een weddenschap kunnen blijven kijken.
 • Ook bij politiek zijn er verrassingen | Net als bij sport kan er in de politiek ook een grote verrassing voorkomen. De Brexit en de winst van Trump zijn hier twee goede voorbeelden van. Zekerheidjes bestaan ook in de politiek niet.
 • Speel bewust | Speel altijd met geld wat je kunt missen, ook wanneer het om gokken op politiek gaat.

Speciale regels

Bij politieke verkiezingen volgt altijd een officiële uitslag. Deze kan één of twee dagen later zijn dan de dag van de verkiezingen. Hierdoor kan het voorkomen dat je winnende weddenschap wat later zal worden uitgekeerd dan gebruikelijk.

Veelgestelde vragen over gokken op politiek

Waarom kan ik gokken op politiek?

De bookmakers hebben de afgelopen jaren gezien dat er toch wel animo voor is. Daarnaast zijn de grote verkiezingen altijd goed te volgen op TV, waardoor het grote publiek er informatie over krijgt.

Er zijn stemmen ongeldig verklaard, heeft dat gevolgen voor mijn weddenschap?

Uiteindelijk is de officiële uitslag doorslaggevend. Ongeldige stemmen komen tijdens elke verkiezingen voor, alleen is er bij sommige landen beter toezicht hierop waardoor de uitslag legitiem is.

Kan ik zelf de kans op een winnende weddenschap vergroten door te stemmen op een partij waar ik op in heb gezet?

In dit geval kan je inderdaad zelf, als buitenstaander, invloed uitoefenen op het resultaat van de verkiezingen. Iets wat je bij een voetbal of tennis niet het geval is.