Home Wedden op Gokken op cricket

In Nederland is het niet populair bij het grote publiek maar over de hele wereld gezien is gokken op cricket een hele grote markt. De Britten hebben deze sport over de hele wereld gebracht toen het Britse Koninkrijk nog heel groot was. In het cricket zijn de test wedstrijden, Ashes series en wk cricket de meest populaire wedstrijden.

Wat is gokken op cricket?

Wedden op cricket is het plaatsen van een weddenschap op een uitkomst van een cricket wedstrijd of competitie. Naast het inzetten op individuele wedstrijden is het mogelijk om in te zetten wie er een serie of competitie gaat winnen. Inzetten tijdens wedstrijden kan op allerlei verschillende markten. Het aantal runs gescoord per Over tot de manier van uit gaan van de slagman. Cricket is een spel van statistieken en getallen en daar spelen bookmakers op in door vele markten aan te bieden in de Over/Under vorm.

Tijdens het wk cricket wordt er gespeeld in poules waardoor je kan inzetten op de groepswinnaar. Inzetten op de uiteindelijke wk winnaar kan natuurlijk ook. Daarnaast zijn er een hoop Player Markets waar je kunt gokken op de prestaties van individuele spelers.

Hoe werkt gokken op cricket?

 1. Bookmaker selecteren en registreren

  Om te wedden op cricket ga je naar de juiste bookmaker. Vul de kieswijzer in op Gokken.com om te zien welke bookmaker er het beste aanbod heeft als het gaat om cricket. Eenmaal bij de bookmaker log je in, of registreer je jezelf.

 2. Selecteer cricket en plaats een weddenschap

  Na het inloggen ga je naar de sport cricket. Selecteer de competitie en wedstrijd waar je een weddenschap op wilt plaatsen. Selecteer vervolgens de markt, bepaald je inzet en plaats de weddenschap.

 3. Resultaat

  Nu is het wachten op het resultaat. Dit maakt het extra spannend om een competitie te volgen of wedstrijd live te zien. Was je voorspelling uiteindelijk goed? Dan krijg je de inzet maal de odd uitgekeerd.

Populaire toernooien

De test wedstrijden in het cricket zijn de populairste wedstrijden om op te gokken. Tijdens test wedstrijden nemen landen het tegen elkaar op. Een test wedstrijd kan maximaal vijf dagen duren, afhankelijk van het spelverloop. Er worden vaak vijf test wedstrijden gespeeld over vijf verschillende steden.

Populaire club competities zijn de Indian Premier League en Big Bash in Australië. Dit zijn wedstrijden over maximaal 20 Overs (120 ballen). Twenty20 is de benaming voor dit type cricket. Een andere variant is 50 Over wedstrijden. Dit format wordt gespeeld tijdens het wk cricket en heeft als naam ODI (One Day International).

Om de twee jaar spelen de nationale teams van Engeland en Australië tegen elkaar om uit te maken wie de Ashes trofee wint. Wie de beste resultaat heeft over vijf test wedstrijden wint de Ashes. Het is een prijs met veel traditie die sinds 1882 bestaat.

Soorten weddenschappen

Het aanbod tijdens het gokken op cricket is groot. Zoals eerder opgemerkt is het een sport waar statistieken en getallen een hoofdrol spelen. Daar spelen bookmakers op in door zelfs per speler verschillende Over/Under markten aan te bieden. Hieronder staat een overzicht van de soorten weddenschappen die het meest populair zijn om te wedden op cricket:

 • Match Odds | Voorspel welk team of land de wedstrijd zal winnen, inclusief een mogelijk gelijkspel.
 • Match Events | Voorspel welk team of land aan de leiding gaat na de eerste innings, wie de toss wint of wie de meeste run outs heeft. 
 • Total Runs Over/Under | Niet alleen mogelijk om per team of land op het totaal aantal gescoorde punten in te zetten. Maar ook per opening partnerschap of hoogste individuele score.
 • Player Markets | Zowel in de Over/Under variant als head2head. Scoort een bepaalde speler meer (Over) of minder (Under) een bepaald aantal punten. Of wie van de twee spelers weet het meeste aantal punten te scoren.
 • Next Out | Je kunt op verschillende manieren uit gaan bij het cricket. Met deze markt kan je inzetten hoe de volgende slagman uit zal gaan.
 • Outright | Wie wint een bepaalde competitie, toernooi of individuele prijs?

Prematch & live

Bookmakers geven de mogelijkheid om prematch in te zetten op het resultaat van de eerste bal of eerste Over (6 ballen). Denk hierbij aan aantal punten gescoord op de eerste bal of Over, valt er een wicket of scoort men een boundary (4 punten). Deze markt gaat offline wanneer de wedstrijd begint.

Live gaat deze markt weer online alleen dan niet voor de eerste Over maar voor de Over die komen gaat. Deze gaat offline wanneer de eerste Over gespeeld is. Daarna komen de odds voor Over drie online. Dit proces herhaalt zich totdat de wedstrijd afgelopen is. Live wedden op cricket kan dus eigenlijk gedurende de hele wedstrijd.

Mobiel gokken op cricket

Gokken op sport komt oorspronkelijk vanuit Groot-Brittannië. Dat gecombineerd met een typisch Britse sport zorgt ervoor dat mobiel wedden op cricket bijzonder makkelijk verloopt. Met name live via je mobiel inzetten op cricket gaat snel. Deze sport staat ook vrij bovenaan en is daarom makkelijk te vinden.

Via de app van de bookmaker of mobiele site kom je eigenlijk in een identieke omgeving in vergelijking met de desktop site. Zie je cricket niet meteen staan? Ga dan naar de All Sports of A-Z knop en selecteer cricket.

Tips

 • Ken de spelregels | Cricket is een niet alledaagse sport in Nederland. Het komt bijna nooit op tv. Velen kennen de spelregels niet, maar dit is wel het basis wanneer je wil wedden op cricket. Anders weet je niet waar je op inzet.
 • Speel live | Omdat er veel aanbod is tijdens een wedstrijd geeft live gokken op cricket je vele opties. Er zijn altijd markten beschikbaar.
 • Speel bewust | De kans dat je een verkeerde weddenschap afsluit is in dit geval groter dan bij een bekende sport als voetbal en tennis. Blijf in alle gevallen de rust bewaren en gebruik een money management systeem. Hierdoor blijf je baas over je eigen budget en verantwoord spelen.

Speciale regels

Cricket is een buitensport en daardoor is het weer een factor. Test wedstrijden kunnen in een gelijkspel eindigen vanwege het weer, zelfs als de scores niet gelijk zijn. Als er binnen vijf dagen het spel niet kan worden afgemaakt, zal de wedstrijd eindigen in een gelijkspel.

Voor eendaagse wedstrijden zoals Twenty20 en 50 Over geldt bij slecht weer de D/L/S methode. Dit staat voor Duckworth-Lewis-Stern methode. Wanneer er niet de volledige aantal Overs kan worden gespeeld dan bepalen de scheidsrechters met behulp van deze methode een target score. Op deze manier kan er ook een resultaat volgen wanneer er slecht weer in het spel komt. De weddenschappen zullen dan ook volgens het resultaat van deze methode verwerkt worden.

Veelgestelde vragen over gokken op cricket

Wat als er een wedstrijd niet kan worden uitgespeeld?

Bij een test wedstrijd volgt er een gelijkspel als de wedstrijd niet binnen de gebruikelijk vijf dagen kan worden afgewerkt. Bij een beperkt aantal Over wedstrijd (Twenty20, ODI) zorgt de D/L/S methode voor een resultaat.

Is live gokken op cricket beschikbaar?

Jazeker! Cricket is bijzonder goed geschikt om live op te gokken. Er zit namelijk relatief veel tijd tussen de worpen waardoor je als speler de tijd hebt om in te zetten.

Ik snap de regels niet, hoe leer ik ze?

Als je geen zin hebt om het spelregelboekje door te lezen dan is het beste advies om naar wedstrijden te kijken. Dan zie je patronen en leer je de termen van het spel.