ATP Gstaad 2022 voorbeschouwing

Home Nieuws ATP Gstaad 2022 voorbeschouwing

De laatste weken van het gravelseizoen in Europa breken aan, voordat het hardcourt geweld in de Verenigde Staten losbarst. Gstaad is in combinatie met Kitzbuhel van volgende week het laatste tweeluik voor ATP 250 graveltoernooien in Europa. Beide toernooien worden op hoogte gespeeld, wat wil zeggen dat de ballen extra snel door de lucht vliegen. Wie heeft hier voordeel bij en behoort tot de favorieten om te gokken op titelwinst tijdens ATP Gstaad 2022?

Deelnemersveld

Het EFH Swiss Open Gstaad, is de officiele toernooinaam, heeft ondanks de concurrentie uit Hamburg een sterk bezet toernooi. Ruud is als nummer vijf van de wereld eerste reekshoofd en titelverdediger. Berrettini en Bautista-Agut staan beide in de top twintig en zijn als tweede en derde geplaatst.

We zijn veel namen voorbij komen die vorige week actief waren in het Zweedse Bastad. De meeste van deze spelers zullen volgende week ook weer spelen tijdens het toernooi van Kitzbühel. Reistechnisch is dat makkelijker en de omstandigheden zijn nagenoeg gelijk.

Domonic Thiem doet na Bastad ook mee aan dit toernooi en we zagen vorige week toch weer een klein beetje de oude Thiem op de baan staan. Hij neemt aan dit toernooi deel via de protected ranking.

Het mag duidelijk zijn dat alleen maar echte gravelspelers aanwezig zijn in Gstaad. Spelers die de afgelopen week in Newport actief waren, zullen niet de lange reis maken om voor een ATP 250 toernooi te gaan spelen op gravel.

Waar wedden op ATP Gstaad 2022

Prijzengeld & speelschema

Het totale prijzengeld voor ATP Gstaad 2022 is bijna €600.000 en daarmee heeft het een hoger prijzengeld dan gebruikelijk voor een ATP 250 toernooi. Dat verklaard aan de andere kant weer dat niet iedereen voor het ATP 500 toernooi in Hamburg heeft gekozen.

De winnaar krijgt naast de 250 punten voor de wereldranglijst iets meer dan €80.000 bijgeschreven op zijn bankrekening. De top vier geplaatste spelers hebben een bye in de eerste ronde, het deelnemersveld bestaat dus uit 28 spelers.

In het bovenste gedeelte van het schema zien we Ruud (1), Ramos-Vinolas (4), Garin (6) en Sousa (8) als geplaatste spelers. Het valt op dat er in het bovenste gedeelte drie spelers zitten met een wildcard en twee spelers uit het kwalificatietoernooi. 

Berrettini (2), Bautista-Agut (3), Martinez (5) en Gaston (7) zijn de geplaatste spelers aan de onderkant van het speelschema. Daarnaast zit er in dat gedeelte zit een mix van spelers die het op gravel, op een goede dag, iedereen moeilijk kan maken. Denk hierbij aan Paire, Sonego, Delbonus en Thiem.

Favorieten ATP Gstaad 2022

De bovenkant van het speelschema zou normaal gesproken een prooi moeten zijn voor Ruud. Hij had moeite met zijn eerste wedstrijd op gravel na Wimbledon, en verloor dan ook prompt de eerste ronde in Bastad van Cerundolo.

Nu speelt hij de tweede ronde tegen Etcheverry of Lehecka, en dat zijn toch wel spelers van een iets minder niveau dan Cerundolo. De verwachting is dat Ruud pas een geplaatste speler zal tegenkomen in de halve finale, in de persoon Ramos-Vinolas of Garin. Voor een odd van 3.25 bij bookmaker jack’s zouden we toch wel een gokje wagen op de jonge Noor.

Aan de onderkant ligt het wat ons betreft meer open. Berrettini komt voor het eerst weer in actie na zijn corona besmetting. Hij heeft dus eigenlijk drie weken niet gespeeld en het zal voor hem ook wel weer even wennen zijn. 

Bautista-Agut was als vierde geplaatst in Bastad, maar verloor meteen zijn eerste partij van Thiem. Die hij ook mogelijk hier kan treffen in een eventuele kwartfinale. Al zal hij in de tweede ronde meteen moeten oppassen voor de getalenteerde Sonego.

Het klinkt saai, maar we gaan voor de nummer één geplaatste speler Ruud. Hij heeft een veel eenvoudiger schema op weg naar minimaal de halve finale. Na zijn snelle uitschakeling zal de focus er nu echt wel zijn. En hij is titelverdediger, voelt zich dus prima in de omstandigheden van Gstaad.

Gokken op ATP Gstaad 2022 eerste ronde partijen

Op dit moment moeten de kwalificatiewedstrijden nog worden afgewerkt dus hebben we geen compleet beeld van alle eerste ronde partijen. De top vier van de plaatsingslijst heeft een bye, waardoor er nog eens vier eerste ronde partijen wegvallen. Maar er is een eerste ronde partij die in onze ogen de moeite is om op te gokken.

Marc-Andrea Huesler vs Dominic Stricker

Twee Zwitsers die met een wildcard zijn toegelaten tot dit toernooi, en ook nog eens twee linkshandige spelers. Stricker is nog maar 19 jaar terwijl Huesler al wat langer rondloopt in het tennis, hij is 26 jaar. De toekomst ziet er voor Stricker beter uit, maar op dit moment verwachten we een overwinning van Huesler.

Beide spelers komen nog niet al te vaak in actie tijdens hoofdtoernooien op ATP niveau, maar Huesler heeft wel meer ervaring. Vorige week wist Huesler zich nog via het kwalificatietoernooi te plaatsen voor Bastad, en won hij de eerste ronde van de talentvolle Rune. Gokken op een overwinning van Huesler tegen een odd van 1.48 bij bookmaker BetCity lijkt ons dan ook zeker de moeite.